Cudak

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

5 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

27 osób wydrukowało

Pobierz pdf

26 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 szklanki

1 sztuka

1 szklanka

1 łyżka

5 sztuk

1 opakowanie

1 opakowanie

1.5 łyżeczki

80 dekagramów

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę, Kasię, 5 żółtek, pół szklanki cukru i proszek do pieczenia wyrobić.

Krok 2

Ciasto podzielić na 3 części.

Krok 3

Do jednej dodać kakao i dokładnie wyrobić, a do drugiej dodać kisiel wiśniowy i też wyrobić.

Krok 4

Ostatnią część ciasta rozwałkować na blasze o wymiarach 24x29 cm.

Krok 5

Blachę włożyć do lodówki.

Krok 6

Z ciasta ciemnego i “kisielowego” zrobić wałki, owinąć folią i włożyć do zamrażarki na ok. godzinę.

Krok 7

W tym czasie wiśnie przesmażyć z cukrem, dokładnie osączyć i wystudzić.

Krok 8

Na cieście rozłożyć wiśnie.

Krok 9

Na to zetrzeć na tarce jarzynowej ciasto ciemne.

Krok 10

Ubić pianę z 5 białek z pół szklanki cukru, dodać kisiel cytrynowy i ubić razem.

Krok 11

Pianę wyłożyć na ciasto ciemne.

Krok 12

Na wierzch zetrzeć ciasto “kisielowe”.

Krok 13

Piec w 160*C z termoobiegiem przez ok. 60 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cudak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cudak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cudak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cudak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cudak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cudak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cudak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Tarta z winogronami
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej