CZEKOLADKI Z NADZIENIEM MALINOWYM

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

150 gramów

1 łyżka

1 łyżka

200 gramów

50 mililitrów

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Maliny i cukier umieścić w małym garnuszku, zagotować. Pogotować 2 minuty, przetrzeć przez sito i odrzucić pestki. Dodać wódkę, gotować do momentu, aż nadmiar wody odparuje i otrzymamy około 3 łyżek malinowego puree. Ostudzić.

Krok 2

W misce nad kąpielą wodną umieścić białą czekoladę połamaną na kawałki, kremówkę i malinowe puree. Roztopić, mieszając tylko od czasu do czasu, by składniki się połączyły. Odstawić do przestudzenia.

Krok 3

Nadzienie powinno zgęstnieć i nie powinno być ciepłe. Przygotować silikonową foremkę do czekoladek.

Krok 4

Gorzką czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, lekko ostudzić, by była bardziej gęsta i nie spływała ze ścianek foremki.

Krok 5

Pędzelkiem lub łyżeczką wysmarować dno i boki foremek na czekoladki (warstwa powinna być grubsza, by pralinki nie pękały przy wyciąganiu).

Krok 6

Schłodzić w lodówce. Na tak wysmarowane czekoladą foremki nałożyć nadzienie, zostawiając miejsce na końcowe zalanie czekoladą (nie trzeba foremki z nadzieniem schładzać, można to zrobić bezpośrednio po nałożeniu czekolady na górę).

Krok 7

Schłodzić w lodówce.

Krok 8

Delikatnie wyjmować z foremek.

Krok 9

Nadzienia wychodzi dużo, można robić pół porcji albo podwójne czekoladki, czyli 60 sztuk.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • CZEKOLADKI Z NADZIENIEM MALINOWYM - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • CZEKOLADKI Z NADZIENIEM MALINOWYM - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • CZEKOLADKI Z NADZIENIEM MALINOWYM - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • CZEKOLADKI Z NADZIENIEM MALINOWYM - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • CZEKOLADKI Z NADZIENIEM MALINOWYM - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • CZEKOLADKI Z NADZIENIEM MALINOWYM - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • CZEKOLADKI Z NADZIENIEM MALINOWYM - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej