Czereśniak

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1817

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

53 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

45 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

0.5 opakowania

0.5 opakowania

25 dekagramów

5 sztuk

30 dekagramów

2 łyżeczki

5 sztuk

2 łyżki

2 łyżki

null gramów

galaretka:

1 szklanka

3 szklanki

3 opakowania

krem:

1 opakowanie

0.25 opakowania

0.25 opakowania

polewa:

0.5 opakowania

1.5 opakowania

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto: 1/2 kostki masła, 1/2 kostki margaryny, 25 dag cukru pudru i 5 żółtek utrzeć.

Krok 2

30 dag mąki wymieszać z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia i połączyć z utartą masą za pomocą miksera.

Krok 3

5 białek ubić i wymieszać bardzo delikatnie z masą.

Krok 4

Ciasto podzielić na II części: I dać na blachę, a do II dodać 2 łyżki kakao, 2 łyżki mleka, trochę proszku do pieczenia, wymieszać i wlać na jasne ciasto.

Krok 5

Na górę poukładać wiśnie bez pestek co 1 cm. Piec ok. 30 minut w 170 stopniach.

Krok 6

Galaretka: 1 szklankę soku z wiśni i 3 szklanki wody ugotować i wsypać 3 galaretki wiśniowe.

Krok 7

Tężejącą galaretkę wlać na ciasto i wstawić do lodówki, aby galaretka stężała.

Krok 8

Krem: Ugotować 1 budyń waniliowy wg wskazówek na opakowaniu. Ostudzić. 1/4 kostki masła i 1/4 kostki Kasi utrzeć i połączyć z ostudzonym budyniem.

Krok 9

Rozsmarować masę na galaretkę.

Krok 10

Polewa: 1/2 kostki Kasi rozpuścić. Zdjąć z pieca i wrzucić 1,5 czekolady. Dobrze wymieszać i wylać na krem. Wstawić do lodówki, aby polewa stwardniała. Uwaga! Moja rada: najlepiej galaretkę zrobić na samym początku, aby nie czekać po upieczeniu ciasta zbyt długo aż stężeje.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Czereśniak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Czereśniak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Czereśniak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Czereśniak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Czereśniak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Czereśniak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Czereśniak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej