Czereśnik

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

110

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 szklanki

1 sztuka

0.5 szklanki

1 opakowanie

null gramów

2 sztuki

2 łyżki

80 dekagramów

20 dekagramów

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na stolnicy siekamy zimną Kasię, przesiewamy do niej mąkę i proszek do pieczenia. Siekamy, dopóki nie powstaną grudki.

Krok 2

Żółtka ucieramy z połową szklanki cukru i cukrem waniliowym, aromatem waniliowym oraz jogurtem. Masę wylewamy na Kasię z mąką i proszkiem do pieczenia.

Krok 3

Zagniatamy kruche ciasto i chłodzimy je 30 min. w lodówce.

Krok 4

Czereśnie myjemy, drylujemy, podsmażamy chwilę na łyżce Kasi, odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia.

Krok 5

Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim spód formy wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 15-20 min.

Krok 6

Białka z dwóch jajek ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, do której stopniowo dodajemy cukier puder, ciągle ubijając.

Krok 7

Powstałą w ten sposób masę na bezy mieszamy z czereśniami i smarujemy nią podpieczone ciasto.

Krok 8

Wstawiamy do piekarnika na kolejne 20-25 min.

Krok 9

Po tym czasie beza smakowicie się zarumieni. Ciasto przed włożeniem do piekarnika już z masą czereśniowo-bezową można posypać dowolnymi ziarnami uprażonymi uprzednio na suchej patelni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Czereśnik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Czereśnik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Czereśnik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Czereśnik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Czereśnik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Czereśnik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Czereśnik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej