Drożdżowe rurki z kremem - przepis

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

2

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

23 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

28 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

85 gramów

42 gramy

2 łyżeczki

266 gramów

0.5 łyżeczki

20 gramów

30 gramów

0.5 szklanki

2 łyżeczki

6 gramów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę przesiewamy do miseczki. Następnie dodajemy mleko w proszku, cukier, sól, drożdże, jajka, roztopioną Kasię oraz ciepłą wodę. Zagniatamy do momentu, aż ciasto stanie się gładkie i będzie odchodziło od dłoni.

Krok 2

Formujemy kulę i wstawiamy do miseczki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok. 60 min.).

Krok 3

Po wyrośnięciu ponownie zagniatamy ciasto i dzielimy na 8 kulek. Z każdej formujemy wałek o długości ok. 35 cm.

Krok 4

Foremki smarujemy lekko Kasią i nawijamy na nie ciasto, zaczynając od góry.

Krok 5

Każda warstwa zawijanego ciasta powinna na siebie lekko zachodzić, aby podczas pieczenia się nie rozłączyły.

Krok 6

Smarujemy wierzch zwiniętych rurek rozkłóconym jajkiem.

Krok 7

Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez 15-20 min. w temp. 180 C, do zbrązowienia skórki.

Krok 8

Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder oraz stopniowo nutellę.

Krok 9

Upieczone i wystudzone rurki napełniamy kremem. Smacznego.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej