Drożdżowe zwierzaki

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

289 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

28 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

0.5 sztuki

1 sztuka

6 łyżek

1 szczypta

1 szklanka

3 łyżki

3 łyżki

1

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Drożdże rozetrzeć z trzema łyżkami cukru, dodać ciepłe (nie gorące mleko), 3 łyżki mąki.

Krok 2

Wszystko dokładnie wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.

Krok 3

Do wyrośniętego rozczynu dodać mąkę, lekko roztrzepane jajko, rozpuszczoną Kasię, szczyptę soli, wodę, cukier i zagnieść ciasto.

Krok 4

Dokładnie zagniecione ciasto pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.

Krok 5

Po tym czasie znowu zagnieść i można lepić zwierzaki. Ja zrobiłem świnki i ptaszka.

Krok 6

Ulepione zwierzaki pozostawić na 20 minut do wyrośnięcia.

Krok 7

Po tym czasie posmarować roztrzepanym żółtkiem i piec w temperaturze 180 stopni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Drożdżowe zwierzaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Drożdżowe zwierzaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Drożdżowe zwierzaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Drożdżowe zwierzaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Drożdżowe zwierzaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Drożdżowe zwierzaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Drożdżowe zwierzaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Tort bezowy Pavlova
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej