Drożdżowe zwierzaki

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

483

289 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

28 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

0.5 sztuki

1 sztuka

6 łyżek

1 szczypta

1 szklanka

3 łyżki

1

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Drożdże rozetrzeć z trzema łyżkami cukru, dodać ciepłe (nie gorące mleko), 3 łyżki mąki.

Krok 2

Wszystko dokładnie wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.

Krok 3

Do wyrośniętego rozczynu dodać mąkę, lekko roztrzepane jajko, rozpuszczoną Kasię, szczyptę soli, wodę, cukier i zagnieść ciasto.

Krok 4

Dokładnie zagniecione ciasto pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.

Krok 5

Po tym czasie znowu zagnieść i można lepić zwierzaki. Ja zrobiłem świnki i ptaszka.

Krok 6

Ulepione zwierzaki pozostawić na 20 minut do wyrośnięcia.

Krok 7

Po tym czasie posmarować roztrzepanym żółtkiem i piec w temperaturze 180 stopni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Drożdżowe zwierzaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Drożdżowe zwierzaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Drożdżowe zwierzaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Drożdżowe zwierzaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Drożdżowe zwierzaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Drożdżowe zwierzaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Drożdżowe zwierzaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej