Faworki

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

1

6 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

51 osób wydrukowało

Pobierz pdf

18 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1

1 szczypta

2 szklanki

4 sztuki

1 łyżka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie składniki zagnieść na jednolite, gładkie i miękkie ciasto, które łatwo odchodzi od rąk.

Krok 2

Cienko rozwałkować i wycinać faworki.

Krok 3

Z tej porcji wychodzą mniej więcej dwa talerze faworków.

0

Opinie o przepisie

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - FaworkiFaworki

Faworki, zwane także chrustem, to chrupiące ciasteczka w kształcie wstążek, smażone w okresie karnawału i w Tłusty Czwartek. Chociaż kojarzą się z rodzimą potrawą, znane są także w Niemczech (jako Raderkuchen) i na Litwie. Ich przygotowanie jest proste, choć czasochłonne. Warto jednak poświęcić im nieco uwagi. Połącz razem składniki i rozwałkuj. Wycinaj z ciasta paski, używając w tym celu specjalnego radełka – dzięki temu faworki będą miały karbowane brzegi. Jeśli nie masz takiego narzędzia, krój ciasto zwykłym nożem, najlepiej małym. W każdym pasku wytnij podłużną dziurkę. Przełóż przez nią jedną końcówkę, nadając ciastku kształt. Do smażenia użyj oleju lub smalcu. Pamiętaj, że tłuszcz, który mocno nagrzewasz, musi mieć wysoką temperaturę spalania. Dorzuć do niego cienki plasterek jabłka. Dzięki temu nie będzie się pienił i łatwiej będzie Ci kontrolować wygląd chrustu. Smaż do uzyskania złocistego kolory i przekładaj na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. Po ostudzeniu oprósz cukrem pudrem. Smacznego!