Faworki

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

11 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

144 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

71 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

1 szczypta

200 gramów

1

0.5 kilograma

2 łyżki

1

5 sztuk

1

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wymieszać wszystkie składniki i zagnieść gładkie ciasto. Wybić ciasto drewnianym wałkiem.

Krok 2

Następnie podzielić na kilka części - te, których nie wałkujemy, trzymamy pod ściereczką, żeby ciasto nie wysychało. Wałkować jak najcieniej, podsypując niewielką ilością mąki.

Krok 3

Formować faworki: ciasto pociąć na paski, w środku wzdłuż naciąć ostrym nożem i koniec faworka przewlekać przez środek nacięcia.

Krok 4

Smażyć w gorącym, głębokim tłuszczu z obu stron na złoty kolor.

Krok 5

Faworki błyskawicznie się smażą, ledwo co włożymy, a już trzeba odwracać, wiec polecam najpierw wszystkie zrobić, potem smażyć.

Krok 6

Osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku, posypać cukrem pudrem.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej