Faworki

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

11 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

144 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

71 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

0.5 kilograma

5 sztuk

2 łyżki

1 szczypta

200 gramów

1

1

1

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wymieszać wszystkie składniki i zagnieść gładkie ciasto. Wybić ciasto drewnianym wałkiem.

Krok 2

Następnie podzielić na kilka części - te, których nie wałkujemy, trzymamy pod ściereczką, żeby ciasto nie wysychało. Wałkować jak najcieniej, podsypując niewielką ilością mąki.

Krok 3

Formować faworki: ciasto pociąć na paski, w środku wzdłuż naciąć ostrym nożem i koniec faworka przewlekać przez środek nacięcia.

Krok 4

Smażyć w gorącym, głębokim tłuszczu z obu stron na złoty kolor.

Krok 5

Faworki błyskawicznie się smażą, ledwo co włożymy, a już trzeba odwracać, wiec polecam najpierw wszystkie zrobić, potem smażyć.

Krok 6

Osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku, posypać cukrem pudrem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Faworki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Faworki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Faworki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Faworki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Faworki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Faworki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Faworki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej