Faworki

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

10 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

58 osób wydrukowało

Pobierz pdf

34 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

50 dekagramów

4 łyżki

8 łyżek

2 łyżki

5 sztuk

2 łyżki

1

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie składniki dokładnie łączymy, wyrabiamy ciasto tak długo, aż będzie miękkie i elastyczne (z pęcherzykami w środku).

Krok 2

Dzielimy ciasto na części i wałkujemy dość cieniutko.

Krok 3

Radełkiem kroimy paski i formujemy chruściki.

Krok 4

Smażymy na oleju na złoty kolor, odsączamy na bibułce.

Krok 5

Studzimy i obficie posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Faworki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Faworki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Faworki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Faworki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Faworki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Faworki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Faworki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Murzynek z kremem
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - FaworkiFaworki

Masz ochotę na coś słodkiego? Chrupiące i złociste faworki z pewnością spełnią Twoje oczekiwania. Są proste w przygotowaniu i pozwalają wykorzystać łatwo dostępne składniki, czyli: mąkę, śmietanę czy jajka. Pamiętaj, że dobre faworki powinny być delikatne i kruszyć się podczas jedzenia. Ciasto wyrabiaj tak długo, aż będzie gładkie, miękkie i elastyczne (z pęcherzykami powietrza w środku). Tak przygotowane należy odstawić na około godzinę. Po upływie zalecanego czasu, ponownie je wyrabiaj, posypując je mąką, a następnie rozwałkuj. Po wycięciu prostokątów, zrób w środku każdego z nich małe nacięcie, przez które przełożysz później jeden z brzegów ciasta, formując chruścik. Gotowe faworki smaż na gorącym tłuszczu, aż nabiorą złotego koloru. Na koniec odsącz je, najlepiej na papierowym ręczniku. Podawaj ciepłe, posypane obficie cukrem pudrem. Możesz je także serwować ze świeżymi owocami, konfiturą, marmoladą lub dżemem. Skomponuj listę potrzebnych składników i przygotuj chrupiące faworki. Smacznego!