
Składniki
600 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
3 sztuki
3 sztuki
1 litr
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżka
1 łyżka
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso umyj, pokrój w kostkę 2x2cm, w garnku rozgrzej mocno olej i podsmaż mięso.

Krok 2
Dodaj pokrojoną w grubą kostkę cebulę, liść laurowy, ziele angielskie oraz papryki w proszku

Krok 3
Wymieszaj Fix gulasz Knorr z wodą i dodaj do mięsa, duś całość ok. 1 godziny.

Krok 4
Jak mięso zmięknie dodaj śmietanę i majeranek Gotuj jeszcze ok. 5 minut. Podawaj z gotowanymi ziemniakami i ogórkiem kiszonym.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Gulasz wieprzowy podstawowy
Gulasz króluje w domowym menu jako smaczne obiadowe danie. Mięso z sosem, do którego można dodać różne rodzaje warzyw, ziół i grzybów dobrze komponuje się z wieloma dodatkami. Przyrządza się go zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje. Lubią go zwłaszcza fani mięsnych smaków. Warto więc znać podstawowy przepis na gulasz wieprzowy. Przyrządza się go z mięsa podsmażonego z cebulą, zielem angielskim, liściem laurowym oraz papryką słodką i ostrą. Całość dusi się jeszcze przez jakiś czas po dolaniu wody, a potem zabiela śmietaną. Charakterystyczny smak nadaje gulaszowi również majeranek. Często doprawia się go też kminkiem, oregano lub tymiankiem. Urozmaica się je dodatkiem warzyw – papryki, zielonego groszku, marchewki, cukinii czy czerwonej fasoli. Potrawę serwuje się z ziemniakami, kaszą lub kluskami śląskimi. Wyśmienicie sprawdzają się przy tego rodzaju daniach marynowane lub kiszone dodatki, np. ogórek czy buraczki. Masz ochotę na gulasz wieprzowy? Z podanego przepisu dowiesz się, jak go przygotować.