Gulasz - przepis podstawowy: wieprzowy, prosty | Przepisy.pl pixel

Gulasz wieprzowy podstawowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

heart
7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

79 osób wydrukowało

Pobierz pdf

214 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

3 sztuki

3 sztuki

1 litr

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżka

1 łyżka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso umyj, pokrój w kostkę 2x2cm, w garnku rozgrzej mocno olej i podsmaż mięso.

Gulasz wieprzowy podstawowy  - Krok 1

Krok 2

Dodaj pokrojoną w grubą kostkę cebulę, liść laurowy, ziele angielskie oraz papryki w proszku

Gulasz wieprzowy podstawowy  - Krok 2

Krok 3

Wymieszaj Fix gulasz Knorr z wodą i dodaj do mięsa, duś całość ok. 1 godziny.

Gulasz wieprzowy podstawowy  - Krok 3

Krok 4

Jak mięso zmięknie dodaj śmietanę i majeranek Gotuj jeszcze ok. 5 minut. Podawaj z gotowanymi ziemniakami i ogórkiem kiszonym.

Gulasz wieprzowy podstawowy  - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gulasz wieprzowy podstawowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gulasz wieprzowy podstawowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gulasz wieprzowy podstawowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gulasz wieprzowy podstawowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gulasz wieprzowy podstawowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gulasz wieprzowy podstawowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gulasz wieprzowy podstawowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gulasz wieprzowy podstawowy  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gulasz wieprzowy podstawowy Gulasz wieprzowy podstawowy

Gulasz króluje w domowym menu jako smaczne obiadowe danie. Mięso z sosem, do którego można dodać różne rodzaje warzyw, ziół i grzybów dobrze komponuje się z wieloma dodatkami. Przyrządza się go zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje. Lubią go zwłaszcza fani mięsnych smaków. Warto więc znać podstawowy przepis na gulasz wieprzowy. Przyrządza się go z mięsa podsmażonego z cebulą, zielem angielskim, liściem laurowym oraz papryką słodką i ostrą. Całość dusi się jeszcze przez jakiś czas po dolaniu wody, a potem zabiela śmietaną. Charakterystyczny smak nadaje gulaszowi również majeranek. Często doprawia się go też kminkiem, oregano lub tymiankiem. Urozmaica się je dodatkiem warzyw – papryki, zielonego groszku, marchewki, cukinii czy czerwonej fasoli. Potrawę serwuje się z ziemniakami, kaszą lub kluskami śląskimi. Wyśmienicie sprawdzają się przy tego rodzaju daniach marynowane lub kiszone dodatki, np. ogórek czy buraczki. Masz ochotę na gulasz wieprzowy? Z podanego przepisu dowiesz się, jak go przygotować.