Jabłecznik z budyniem

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

4 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij
Jabłecznik z budyniem

Składniki

8 sztuk

1.5 szklanki

3 szklanki

1 szklanka

3 łyżeczki

9 łyżek

1 kilogram

2 opakowania

3 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać po 1 jajku i dalej ucierać.

Krok 2

Następnie na przemian dodawać wymieszane ze sobą obydwie mąki i proszek do pieczenia oraz olej. Wszystko wyrobić robotem.

Krok 3

Większą część tego ciasta wylewamy na blachę jako spód, na cieście układamy pokrojone w ósemki obrane ze skórki jabłka.

Krok 4

Na jabłka wylewamy ugotowany gorący budyń (śmietankowy lub waniliowy).

Krok 5

Dwa budynie gotujemy w 3 szklankach mleka. Jeżeli budynie są bez cukru, to trzeba do nich dodać cukier.

Krok 6

W dalszej kolejności na budyń kładziemy jako górę resztę ciasta.

Krok 7

Pieczemy ok. 50-60 min.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jabłecznik z budyniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jabłecznik z budyniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jabłecznik z budyniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jabłecznik z budyniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jabłecznik z budyniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jabłecznik z budyniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jabłecznik z budyniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

Zobacz również