Kajmakowe markizy do szkoły

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

40

390 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

217 osób wydrukowało

Pobierz pdf

454 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

50 gramów

2 sztuki

0 łyżeczek

1 łyżeczka

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W misce wymieszaj mikserem Kasię, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukier, śmietanę i żółtka.

Krok 2

Ciasto przełóż na podsypany mąką stół i szybko zagnieć. Zawiń w folię i odłóż na 30 minut do lodówki

Krok 3

Schłodzone ciasto rozwałkuj, na podsypanym mąką stole na placek o grubości kilku milimetrów

Krok 4

Z ciasta wycinaj foremkami kułeczka o średnicy 7 cm. W co drugim kułeczku wytnij foremką literkę lub cyferkę

Krok 5

Ciasteczka ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i piecz około 15 minut w 180 st.C

Krok 6

Wystudzone ciasteczka składaj po dwa przekładając masą kajmakową.

0

Opinie o przepisie

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kajmakowe markizy do szkołyKajmakowe markizy do szkoły

Kajmakowe markizy do szkoły to inspiracja dla wszystkich tych, którzy chcą przygotować pyszną przekąskę dla swoich dzieci. Dwie warstwy chrupiącego ciasta z masą kajmakową w środku to połączenie smaczne i proste w przyrządzeniu. Ciasto przed rozwałkowaniem schłodź w lodówce, żeby po upieczeniu było kruche. Po rozwałkowaniu w części ciastek zrób wzorki: w kształcie, liter, cyferek albo jeszcze inne. Jeśli nie masz foremki do wycięcia takich wzorów, możesz wyciąć dowolne, za pomocą małego nożyka. Po upieczeniu ciasteczek, przekładaj je masą i lekko dociskaj. Smak kajmaku łatwo urozmaicisz, np. dodatkiem gorzkiego kakao albo cynamonu. Sprawdzą się też mielone migdały. Jeśli lubisz połączenia smaków słonych i słodkich, dodaj do niej nieco masła orzechowego. Jako nadzienie do markiz, sprawdzi się również krem waniliowy, czekolada albo dżem truskawkowy. Sprawdź, jak zrobić te pyszne markizy i upiecz je przy najbliższej okazji. W przygotowaniu pomoże Ci dołączone do przepisu video. Życzymy smacznego!