
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
15 dekagramów
1 szczypta
1 sztuka
1 łyżka
1 szczypta
0.5 łyżki
3 łyżki
0.5 litra
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozpuść kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr w 0,5 litra wrzątku. Wlej do garnka i dodaj cukier.

Krok 2
Podziel kalafior na różyczki i gotuj w bulionie przez 15 minut. Odcedź i rozgnieć widelcem na puree. Odstaw do ostudzenia.

Krok 3
Dodaj do masy kalafiorowej: jajka, 3 łyżki bułki tartej, koperek, kminek oraz gałkę muszkatołową. Dopraw pieprzem oraz solą.

Krok 4
Formuj nieduże kotleciki i obtaczaj w pozostałej bułce tartej.

Krok 5
Smaż je na złoty kolor, z obu stron, na gorącym oleju. Podawaj posypane siekaną natką pietruszki.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kotleciki z kalafiora
Kotleciki z kalafiora są smaczne i przykuwają wzrok każdego łasucha. Jeśli znudziły ci się serwowane dotychczas tradycyjne placki ziemniaczane, pora na przyjemną odmianę. Nawet gdy ktoś nie przepada za kalafiorem, powinien spróbować go w tej niecodziennej wersji. Danie przygotowuje się błyskawicznie, bez użycia dużej ilości składników. Wystarczy zagotować warzywo w esencjonalnym bulionie, po wyjęciu rozgnieść różyczki widelcem na jednolitą masę, następnie dodać jajko i aromatyczne przyprawy, uformować nieduże kotleciki i na koniec usmażyć je z obu stron na złoty kolor. Tak przygotowane danie można zaserwować posypane świeżą natką pietruszki, najlepiej razem z gotowanymi warzywami, ryżem lub kaszą. Jeść na ciepło, zaraz po zdjęciu z gorącej patelni. Kotleciki pasują jako dodatek zarówno do ryb, jak i mięs. Będą nieoczekiwanym dodatkiem na każdym stole.