Karnawałowe róże

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

1

11 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

0 gramów

5 sztuk

0 gramów

0.5 kilograma

200 gramów

0 gramów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makę wysypać na stolnicę. Wbić żółtka, dodać śmietanę i sól. Zagnieść ciasto. Wybijać drewnianym wałkiem, aż ukażą się pęcherzyki. Ciasto można schłodzić w lodówce prze ok. 1 godzinę ( zawinięte w ściereczkę ).

Krok 2

Ciasto podzielić na kilka częśći. Każdą część po kolei wałkować jak najcieniej się da.

Krok 3

Formowanie różyczek: wyciąć kółka szklanką , literatką i kieliszkiem. W każdym kółku zrobić nożem kilka nacięć po brzegach  tak, by potem uformowały się płatki.

Krok 4

Skleić po 3 kółeczka różnej wielkości razem.

Krok 5

Zrobić w ten sposób różyczki, aż do wyczerpania ciasta.

Krok 6

Rozgrzać olej w głębokim naczyniu  Wrzucać różyczki "do góry nogami" i piec na brązowy kolor.

Krok 7

Przewrócić i piec jeszcze chwilę drugą stronę. Po usmażeniu wyłożyć na papierowy ręcznik. Każdą różyczkę posypać cukrem pudrem i na środek wyłożyć niewielką ilość konfitury.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej