Keksowiec-serowiec

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

91

6 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

15 gramów

10 dekagramów

4 sztuki

20 dekagramów

5 dekagramów

1 łyżeczka

75 dekagramów

5 łyżek

10 dekagramów

5 dekagramów

5 dekagramów

5 dekagramów

5 dekagramów

5 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rodzynki sparzyć i odcedzić.

Krok 2

Wymieszać z resztą bakalii.

Krok 3

Utrzeć Kasię z żółtkami i cukrem, dodać oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia i 2/3 ilości bakalii.

Krok 4

Na koniec delikatnie wymieszać z pianą z białek.

Krok 5

Przełożyć do keksówki i piec około 45 minut w 190 stopniach.

Krok 6

Żelatynę namoczyć, gdy spęcznieje podgrzać, aż się rozpuści.

Krok 7

Serek wymieszać z bakaliami, dodać przestudzoną żelatynę i delikatnie wymieszać ją z serkiem.

Krok 8

Wystudzony keks pokroić w "kromki" o grubości około 1,5 cm.

Krok 9

Układać w keksówce na przemian poziomo kromki ciasta i masę serową.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Keksowiec-serowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Keksowiec-serowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Keksowiec-serowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Keksowiec-serowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Keksowiec-serowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Keksowiec-serowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Keksowiec-serowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej