
Składniki
400 gramów
1 sztuka
2 łyżki
1 sztuka
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 słoik
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kapary drobno posiekaj. Bakłażana, cebulę , czerwoną paprykę i cukinię pokrój w drobną kosteczkę. Pokrojone warzywa przełóż do żeliwnego garnka i wstaw do nagrzanego do 200° C piekarnika na 20 minut, aby się upiekły.

Krok 2
Bułkę namocz w wodzie, a gdy zrobi się miękka, połącz z mięsem mielonym, jajkiem i posiekanymi kaparami. Z mięsa uformuj małe kulki i wstaw je do piekarnika nagrzanego do 200° C na 10 minut.

Krok 3
Upieczone warzywa przełóż do garnka, dodaj pomidory z puszki i Klopsiki w sosie pomidorowym Naturalnie smaczne Knorr. Całość gotuj dwie minuty, a następnie do powstałego sosu dodaj podpieczone klopsiki. Wszystko razem gotuj jeszcze kolejne dwie minuty.


Dobra rada:
Mięso klopsików nie musi być doprawiane solą, ponieważ dodaliśmy do niego kapary.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Naturalnie Smaczne Klopsiki w sosie pomidorowym Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuSzlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Klopsiki z warzywami
Klopsiki z warzywami to szybkie i smaczne danie, które można serwować na wiele okazji. Przygotuj je z mielonego mięsa z indyka (sprawdzi się też inne chude mięso, np. z szynki wieprzowej). Dopraw posiekanymi drobno kaparami. Ten typowy dla południowej kuchni składnik ma bardzo wyrazisty smak, przypominający nieco oliwki, będzie więc doskonałą przyprawą do klopsików. Uformuj drobne kuleczki i wstaw je do piekarnika na około dziesięć minut. Następnie przyrządź do nich sos z pieczonych warzyw: bakłażanów, cukinii, papryki i cebuli. Ich delikatny, słodki smak doskonale będzie pasował do mięsa z kaparami. Do miękkich już jarzyn dodaj pomidory pelati i dopraw całość wedle uznania. Upieczone klopsiki gotuj przez chwilę w gęstym sosie – tak, by wszystkie smaki dokładnie się przeniknęły. Klopsiki z warzywami serwuj z ciemnym albo białym ryżem, będzie pasowała do nich także kasza jaglana i kuskus. Przed podaniem udekoruj każdą porcję liściem świeżej bazylii. Sprawdź, jak smakują klopsiki z warzywami.






































