Kokosowa tarta z nektarynkami

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

118602

0.5 szklanki

132848

2 łyżki

140092

2 szklanki

152569

100 mililitrów

159072

400 mililitrów

159397

1 opakowanie

176228

1 łyżeczka

206041

3 sztuki

235584

2 sztuki

244479

1

248523
Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaną zimną Kasię, mąkę, żółtka, aromat, cukier i proszek do pieczenia, wyrobić na gładkie ciasto.

Krok 2

Podzielić na 3 części. Jedną część rozwałkować na tortownicy o średnicy ok. 24 cm. Dookoła uformować brzeg z drugiej części ciasta na wysokość ok. 3 cm.

Krok 3

Ciasto posypać bułką tartą (aby nie nasiąknęło sokiem z nektarynek).

Krok 4

Nektarynki pokroić na plasterki i ułożyć na cieście.

Krok 5

Budyń rozpuścić w mleku krowim, a mleko kokosowe zagotować.

Krok 6

Mieszaninę wlać do gotującego się mleka i ugotować budyń.

Krok 7

Lekko ostudzony wyłożyć na owoce.

Krok 8

Ostatnią część ciasta rozwałkować i powycinać paseczki.

Krok 9

Ułożyć na budyniu kratkę z pasków ciasta.

Krok 10

Ciasto piec w 160*C przez ok. 60 minut.

Krok 11

Wystudzić i schłodzić.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej