Kolorowy białkowiec

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

7 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

52 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

43 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

7 sztuk

1.5 szklanki

0.75 szklanki

1.5 szklanki

1 łyżeczka

1

1 łyżka

0.6 szklanki

1 opakowanie

1

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białka ubić na sztywno. Dodać pod koniec cukier i ubijać nadal dodając olej i ubijać.

Krok 2

Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ubić. Ciasto podzielić na 4 części.

Krok 3

Do części pierwszej dodać 3 żółtka (i ewentualne wiśnie), do drugiej dodać 1 łyżkę kakao, do trzeciej 1 kisiel (sproszkowany), a do czwartej dodać mak (suchy).

Krok 4

Do każdej części dodać trochę mleka (mniej więcej niecałe pół szklanki). Każdą część wymieszać oddzielnie, żeby jej składniki się połączyły.

Krok 5

Przygotować dużą blachę jak na szarlotkę. Wlewamy na środek blachy część pierwszą potem drugą, trzecią i na końcu czwartą.

Krok 6

Wszystkie wylane masy będą się same rozlewać na boczki, ewentualnie można im pomóc kolebiąc blachę w rożne strony.

Krok 7

Piec w temp. 180 st. około 40−50 min. Sprawdzać czy patyczek jest suchy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kolorowy białkowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kolorowy białkowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kolorowy białkowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kolorowy białkowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kolorowy białkowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kolorowy białkowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kolorowy białkowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
3 Bit
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej