Kolorowy zawrót głowy

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

2

18 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

50 osób wydrukowało

Pobierz pdf

55 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

2 opakowania

2 opakowania

1 opakowanie

1 opakowanie

9 sztuk

1 łyżeczka

1 opakowanie

9 łyżek

9 łyżek

1 opakowanie

0.5 kilograma

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Galaretki czerwone rozpuścić w 800 ml wody. Galaretki zielone rozpuścić w 800 ml wody. Owoce posiekać w drobne kawałki. Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1/2 szklanki wody. Przygotować tortownicę ok 27 cm średnicy lub blachę o wymiarach 20x25 cm. Ja wykładam papierem.

Krok 2

Upiec 3 biszkopty w następujący sposób: BISZKOPT I: Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka na sztywno, dodać powoli 3 łyżki cukru i dodawać po 1 żółtku. Następnie powoli dodać 3 łyżki mąki po 1 łyżce i ok. 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Do pierwszego biszkoptu dodać 1 łyżeczkę kakao. Wylać na przygotowaną blachę.

Krok 3

BISZKOPT II: Ubić jak biszkopt I, ale dodać zamiast kakao kisiel czerwony. Wylać go na blachę na biszkopt ciemny.

Krok 4

BISZKOPT III: Ubić jak biszkopt I, tylko zamiast kakao i kisielu dodać 1 łyżkę mąki więcej. Wylać go na wcześniejsze dwa biszkopty. Wylewając na siebie poszczególne kolory biszkoptów tworzy się ładna mozaika. Upiec ok 20-30 min. Biszkopt bardzo rośnie, ale tak ma być, bo musimy go przekroić na dwa dyski :)

Krok 5

Jak już upiecze się biszkopt, wystygnie i zostanie przekrojony, robimy masę serową. Serek do wypieków chwilkę zmiksować na jednolitą masę. Następnie dodać tężejącą galaretkę cytrynową. Pół masy serowej wylać na połowę biszkoptu. Na to poukładać podłużne biszkopty i zalać drugą połową masy.

Krok 6

Na masę wylać tężejącą galaretkę zieloną. Na to położyć drugą połowę biszkoptu. Na biszkopt rozkładamy pokrojone owoce i zalewamy czerwoną tężejącą galaretką.

Krok 7

Smak galaretki na górę dobieram w zależności od tego jakie mam owoce. Oczywiście biszkopt można upiec jednokolorowy, ale koniecznie z takiej ilości składników, jak w sumie na te trzy biszkopty. Ciasto prezentuje się pięknie i smakuje wyśmienicie.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kolorowy zawrót głowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kolorowy zawrót głowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kolorowy zawrót głowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kolorowy zawrót głowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kolorowy zawrót głowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kolorowy zawrót głowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kolorowy zawrót głowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Tradycyjny sernik:)
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

średnie

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej