Kruche z jabłkami

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

1

302 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

19 osób wydrukowało

Pobierz pdf

33 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

3 łyżki

2 łyżeczki

4 szklanki

1 szklanka

3 sztuki

1 opakowanie

0.75 opakowania

masa jabłkowa:

1 kilogram

0.5 szklanki

1 opakowanie

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia.

Krok 2

Kasię zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do mąki.

Krok 3

Wszystko dokładnie wymieszać.

Krok 4

Żółtka, cukier i cukier waniliowy rozmieszać w śmietanie, dodać do mąki i wyrobić ciasto.

Krok 5

Podzielić na dwie części.

Krok 6

Jedną wyłożyć na formę, a drugą rozwałkować na stolnicy.

Krok 7

Jabłka utrzeć na grubej tarce i usmażyć.

Krok 8

Dodać rozpuszczoną w 1/2 szklanki wrzącej wody galaretkę cytrynową.

Krok 9

Przestudzić i wyłożyć na ciasto.

Krok 10

Przykryć drugą częścią.

Krok 11

Piec ok. 40 min. w temp. 170 stopni.

Krok 12

Gdy ciasto jest gotowe, posypać cukrem pudrem.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej