Kruche z jabłkami

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

302 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

19 osób wydrukowało

Pobierz pdf

33 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

4 szklanki

3 sztuki

0.75 opakowania

1 szklanka

3 łyżki

1 opakowanie

2 łyżeczki

masa jabłkowa:

1 kilogram

1 opakowanie

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia.

Krok 2

Kasię zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do mąki.

Krok 3

Wszystko dokładnie wymieszać.

Krok 4

Żółtka, cukier i cukier waniliowy rozmieszać w śmietanie, dodać do mąki i wyrobić ciasto.

Krok 5

Podzielić na dwie części.

Krok 6

Jedną wyłożyć na formę, a drugą rozwałkować na stolnicy.

Krok 7

Jabłka utrzeć na grubej tarce i usmażyć.

Krok 8

Dodać rozpuszczoną w 1/2 szklanki wrzącej wody galaretkę cytrynową.

Krok 9

Przestudzić i wyłożyć na ciasto.

Krok 10

Przykryć drugą częścią.

Krok 11

Piec ok. 40 min. w temp. 170 stopni.

Krok 12

Gdy ciasto jest gotowe, posypać cukrem pudrem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kruche z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kruche z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kruche z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kruche z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kruche z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kruche z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kruche z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Ciasto pleśniak
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

trudne

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej