Kruchy tort czereśniowy

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

209

309 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

1 łyżka

180 gramów

60 gramów

lukier:

200 gramów

4 łyżki

1 łyżka

masa czereśniowa:

600 gramów

120 gramów

50 gramów

240 gramów

120 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotować ciasto: Kasię posiekać z mąką i cukrem.

Krok 2

Dodać skórkę cytrynową, zagnieść ciasto, owinąć folią i włożyć do lodówki na 30 minut.

Krok 3

Ciasto podzielić na pół, rozwałkować, wyłożyć ciastem dwie tortownice i piec oba placki, po 15 minut każdy, w temperaturze 200°C.

Krok 4

Przygotować masę: czereśnie umyć, wydrylować.

Krok 5

Migdały sparzyć, obrać ze skórki, osuszyć i zemleć.

Krok 6

Skórkę pomarańczową posiekać.

Krok 7

Cukier gotować z wodą, aż powstanie syrop.

Krok 8

Włożyć czereśnie, migdały, skórkę pomarańczową i gotować na małym ogniu, stale mieszając, aż masa zgęstnieje.

Krok 9

Gorącą masę wylać na jeden placek, przykryć drugim i przycisnąć deseczką.

Krok 10

Odstawić na 3–4 godziny.

Krok 11

Przygotować lukier: cukier utrzeć z sokiem cytrynowym i rumem na gładką masę.

Krok 12

Tort pokryć lukrem i ozdobić kandyzowanymi wiśniami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kruchy tort czereśniowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kruchy tort czereśniowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kruchy tort czereśniowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kruchy tort czereśniowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kruchy tort czereśniowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kruchy tort czereśniowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kruchy tort czereśniowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej