Kruchy tort czereśniowy

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

309 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

1 łyżka

120 gramów

180 gramów

60 gramów

lukier:

200 gramów

4 łyżki

1 łyżka

masa czereśniowa:

600 gramów

120 gramów

50 gramów

240 gramów

120 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotować ciasto: Kasię posiekać z mąką i cukrem.

Krok 2

Dodać skórkę cytrynową, zagnieść ciasto, owinąć folią i włożyć do lodówki na 30 minut.

Krok 3

Ciasto podzielić na pół, rozwałkować, wyłożyć ciastem dwie tortownice i piec oba placki, po 15 minut każdy, w temperaturze 200°C.

Krok 4

Przygotować masę: czereśnie umyć, wydrylować.

Krok 5

Migdały sparzyć, obrać ze skórki, osuszyć i zemleć.

Krok 6

Skórkę pomarańczową posiekać.

Krok 7

Cukier gotować z wodą, aż powstanie syrop.

Krok 8

Włożyć czereśnie, migdały, skórkę pomarańczową i gotować na małym ogniu, stale mieszając, aż masa zgęstnieje.

Krok 9

Gorącą masę wylać na jeden placek, przykryć drugim i przycisnąć deseczką.

Krok 10

Odstawić na 3–4 godziny.

Krok 11

Przygotować lukier: cukier utrzeć z sokiem cytrynowym i rumem na gładką masę.

Krok 12

Tort pokryć lukrem i ozdobić kandyzowanymi wiśniami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kruchy tort czereśniowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kruchy tort czereśniowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kruchy tort czereśniowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kruchy tort czereśniowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kruchy tort czereśniowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kruchy tort czereśniowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kruchy tort czereśniowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Pleśniak
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej