Lamingtony (kokosanki)

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

4

17 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

51 osób wydrukowało

Pobierz pdf

32 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

biszkopt:

7 sztuk

250 gramów

250 gramów

2 łyżeczki

1 łyżeczka

lukier:

750 gramów

90 gramów

70 gramów

1 opakowanie

220 mililitrów

250 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Biszkopt: do miski wbić jajka i wsypać cukier, ustawić na garnku z lekko gotującą się niewielką ilością wody. Ubijać aż masa się ociepli. Zdjąć miskę z garnka i dalej ubijać na średnich obrotach miksera, aż masa się ostudzi i będzie bardzo gęsta oraz puszysta jak mus, przez około 5 - 8 minut.

Krok 2

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać dwukrotnie. Wsypywać ją w 3 częściach do ubitej masy, mieszając delikatnie szpatułką pomiędzy kolejnymi partiami, aż składniki się połączą. Wraz z pierwszą partią mąki wlać ekstrakt z wanilii. Masę przelać do przygotowanej formy, wyrównać powierzchnię.

Krok 3

Piec przez 25 minut na złoty kolor. Studzić w formie przez 10 minut, następnie wyłożyć biszkopt na metalową kratkę i zdjąć papier, całkowicie ostudzić.

Krok 4

Lukier: do miski wsypać cukier puder i kakao. Dodać Kasię, ekstrakt z wanilii i wrzącą wodę. Wymieszać na gładką masę. Miskę umieścić na garnku z lekko gotującą się niewielką ilością wody i mieszać powstały lukier przez 2 - 3 minuty. Lukier powinien być dość rzadki (w razie potrzeby dodać trochę więcej wrzącej wody). Im bardziej rozrzedzony będzie lukier tym głębiej wsiąknie w biszkopty.

Krok 5

Biszkopt pokroić na 5 pasków, a każdy pasek na 7 równych części. Trzymając miskę z lukrem na garnku z gorącą wodą, maczać biszkopty w lukrze za pomocą dwóch widelców. Obtaczać w wysypanych na papier do pieczenia wiórkach kokosowych i odkładać na metalową kratkę do zastygnięcia.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lamingtony (kokosanki) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lamingtony (kokosanki) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lamingtony (kokosanki) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lamingtony (kokosanki) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lamingtony (kokosanki) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lamingtony (kokosanki) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lamingtony (kokosanki) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej