LETNIA SZACHOWNICA

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

1

150 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

5 dekagramów

2 sztuki

0.5 kilograma

10 dekagramów

nadzienie:

0.5 szklanki

2 łyżki

1 opakowanie

1.5 kilograma

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę (odłożyć 2 łyżki do posypania stolnicy), orzechy, cukier, Kasię pokrojoną w kawałki (odłożyć 1 łyżkę do wysmarowania blachy) i jajka posiekać szerokim nożem.

Krok 2

Wyrobić szybko na gładkie ciasto, przykryć i wstawić na 1 godzinę do lodówki.

Krok 3

Połowę ciasta rozwałkować na stolnicy posypanej mąką i ułożyć na wysmarowanej Kasią blasze. Nakłuć widelcem.

Krok 4

Z reszty ciasta zrobić ruloniki i ułożyć na powierzchni, dzieląc ją na 6 kwadratów.

Krok 5

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 35 minut w temperaturze 200 stopni.

Krok 6

Serek waniliowy wymieszać z ubitą śmietaną i cukrem. Powstałą masą posmarować kwadraty.

Krok 7

Ciasto obłożyć różnymi owocami, posypać cukrem pudrem i przybrać ubitą śmietaną.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej