Linzer

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

40

731 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

612 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1048 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

70 gramów

200 gramów

1 sztuka

1 opakowanie

1 opakowanie

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 170°C W misce wymieszaj mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia. Dodaj żółtko i Kasię w kawałkach.

Linzer - Krok 1

Krok 2

Całość zacznij zagniatać i wyrabiaj,aż składniki się połączą, a ciasto będzie gładkie.

Linzer - Krok 2

Krok 3

Następnie rozwałkuj ciasto na grubość 3-4 mm.

Linzer - Krok 3

Krok 4

Z połowy ciasta wytnij pełne formy mini ciasteczek, z drugiej połowy - formy tej samej wielkości, ale mające dziurkę w środku (to będzie góra ciasteczka). Rozłóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170°C. Piecz, aż się zrumienią, 8-10 minut. Wyjmij i ostudź.

Linzer - Krok 4

Krok 5

Na każdym pełnym ciasteczku rozsmaruj łyżeczkę dżemu. Ostrożnie nałóż ciasteczka z dziurką na ciasteczkami z dżemem (dżem powinien lekko wyjść przez otwór w ciasteczku). Przed podaniem posyp ciasteczka cukrem pudrem . Będą bardziej miękkie po nocy w metalowym pudełku.

Linzer - Krok 5
4

Opinie o przepisie

  • Muc Maciek

    Muc Maciek

    Niko Węcławik

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria  Tabaka

    Maria Tabaka

    ) b k i, n , ,p(. p, ?, b0o p , , o p ,..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria  Tabaka

    Maria Tabaka

    , ,p,..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Julia Burdziak

    Julia Burdziak

    Ile takich ciasteczek mniej więcej wyjdzie?

    Odpowiedz Odpowiedz
2 osoby oglądają przepis:
Pijany kokos
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej