Makaron z kurczakiem i warzywami w sosie śmietanowo-ziołowym
łatwe
2574 osoby zapisały

Składniki
500 gramów
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
3 sztuki
100 mililitrów
300 mililitrów
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
4 łyżki
500 gramów
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kurczaka, cebulę i czosnek pokrój na drobne kawałki i podsmaż wszystko razem na rumiany kolor.

Krok 2
Marchew oczyść i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a brokuł rozdziel na różyczki.

Krok 3
Dodaj warzywa do mięsa i smaż je razem przez około 10 minut, a gdy będą chrupkie, podlej je winem. Dopraw do smaku solą, pieprzem, oregano, tymiankiem dodaj kostkę Bulionu warzywnego Knorr oraz śmietanę. Zmniejsz ogień i smaż wszystko razem przez około 3 minuty. Po tym czasie wymieszaj z ugotowanym makaronem i podawaj.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Makaron z kurczakiem i warzywami w sosie śmietanowo-ziołowym
Masz ochotę na niewymagające danie z makaronem? Śpieszymy z pomocą! Makaron z kurczakiem i warzywami w sosie śmietanowo-ziołowym przyrządzisz łatwo, a także bardzo szybko. Soczyste mięso z kurczaka oraz moc warzyw, zanurzone w aromatycznym sosie śmietanowo – ziołowym to prawdziwa rozkosz dla podniebienia! Garnki w dłoń i do dzieła!
Dla kogo?
Połączenie makaronu, kawałków delikatnego drobiowego mięsa i warzyw to doskonała propozycja obiadowa dla całej rodziny. W tak skomponowanym posiłku zagustują w szczególności najmłodsi domownicy, a Ty niepostrzeżenie przemycisz im zdrową porcję jarzyn. Polecamy!
Na jaką okazję?
Danie możesz serwować zarówno na co dzień, jak i od święta. Obiad czy pożywna kolacja? Potrawa sprawdzi się w każdej sytuacji.
Czy wiesz, że?
Mięso drobiowe jest nie tylko smaczne, ale i bardzo odżywcze. Filet z kurczaka to źródło pełnowartościowego oraz łatwo przyswajalnego białka. Stanowi on mocny punkt diety dzieci, ludzi w podeszłym wieku, a także sportowców.
Dla urozmaicenia:
Przepis możesz urozmaicić posypując danie na koniec startym żółtym serem oraz listkami świeżej bazylii.



































