Marysieńka

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

4

15 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

102 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

82 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

placek i:

7 sztuk

2 łyżki

2 łyżeczki

5 łyżek

placek ii:

25 dekagramów

5 sztuk

20 dekagramów

1.5 łyżki

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżeczka

krem:

2 opakowania

0.5 litra

1 opakowanie

5 sztuk

20 dekagramów

1.5 łyżki

polewa:

1 szklanka

2 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Placek I: Białka ubić na pianę, dodać cukier, żółtka, kakao i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wyłożyć na blachę i piec 30-40 min. w 180' C. Zimne przekroić na pół.

Krok 2

Placek II: Białka ubić z cukrem, dodać pokrojone orzechy (ja orzechy mielę) oraz pozostałe składniki. Wymieszać i piec 30-40 min. w 180'C.

Krok 3

Krem: Odlać pół szklanki mleka, a resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę ziemniaczaną i pozostawione mleko. Wszystko wlać na gotujące mleko i ugotować budyń.

Krok 4

Utrzeć Kasię dodając zimny budyń.

Krok 5

Ułożyć pierwszą część biszkoptu, położyć połowę kremu, przykryć plackiem orzechowym, na to pozostałą część kremu i przykryć drugą częścią biszkoptu.

Krok 6

Wierzch zalać polewą czekoladową. Składniki polewy wrzucić do garnuszka, podgrzewać do całkowitego połączenia się skladników. Nie gotować.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Marysieńka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Marysieńka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Marysieńka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Marysieńka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Marysieńka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Marysieńka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Marysieńka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Strucla z cynamonem
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej