Mazurek

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

619

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

250 gramów

100 gramów

4 sztuki

4 łyżki

0.5 łyżeczki

1 opakowanie

null gramów

masa kajmakowa:

1 słoik

200 mililitrów

3 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto: Mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem i Kasią posiekać w misce.

Krok 2

Dodać żółtka, mleko, aromat i jak najszybciej zagnieść.

Krok 3

Ciastem wykleić blachę. Można uformować ozdobny rant, ale wówczas należy pamiętać o obciążeniu ciasta na przykład niełuskanym grochem.

Krok 4

Spód włożyć do piekarnika i zrumienić w 180 stopniach przez około 25 minut.

Krok 5

Upieczone ciasto delikatnie przełożyć na deskę, posmarować masą kajmakową

Krok 6

Mazurek dowolnie ozdobić kolorową polewą, bakaliami, orzechami albo owocami kandyzowanymi.

Krok 7

Kajmak: puszkę gotowego kajmaku rozpuścić w kąpieli wodnej o dodać 200 ml bitej śmietany 30 % z 3 łyżeczkami żelatyny. Przyozdobić wg uznania.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mazurek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mazurek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mazurek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mazurek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mazurek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mazurek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mazurek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej