Mazurek cioci Tereni

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

7 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

29 osób wydrukowało

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

20 dekagramów

20 dekagramów

25 dekagramów

25 dekagramów

5 sztuk

1 łyżeczka

1 łyżka

krem:

5 sztuk

15 dekagramów

2.5 łyżki

2.5 łyżki

0.5 litra

1 sztuka

1

wierzch:

1 opakowanie

1

1

1

1

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto: Połączyć mąkę z mąką kartoflaną, krupczatką, cukrem i proszkiem do pieczenia.

Krok 2

Dodać pokrojoną drobno Kasię, całość dobrze wyrobić.

Krok 3

Podzielić na dwie części, każdą piec w temp. 180 st. na złoty kolor.

Krok 4

Masa: W garnku utrzeć żółtka z cukrem, mąką i kartoflanką.

Krok 5

Wlać do masy zagotowane mleko, ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia, po czym gotować parę minut do zgęstnienia.

Krok 6

Po wystudzeniu wetrzeć w masę Kasię i dodać olejek do smaku.

Krok 7

Przełożyć ciasto masą.

Krok 8

Wierzch polukrować ozdabiając każdy kawałek orzechem, skórką pomarańczową, rodzynkiem oraz wiśnią z syropu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mazurek cioci Tereni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mazurek cioci Tereni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mazurek cioci Tereni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mazurek cioci Tereni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mazurek cioci Tereni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mazurek cioci Tereni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mazurek cioci Tereni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej