Mazurek orzechowo-żurawinowy

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

10

91 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

71 osób wydrukowało

Pobierz pdf

117 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

250 gramów

100 gramów

1 sztuka

50 gramów

lukier:

400 gramów

6 łyżek

wierzch:

100 gramów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie składniki ciasta wymieszaj mikserem. Następnie zagnieć w kulkę i odłóż na 30 minut do lodówki. Przygotuj niską foremkę o wymiarach 30 x 34 cm.

Mazurek orzechowo-żurawinowy - Krok 1

Krok 2

Schłodzone ciasto rozwałkuj na podsypanym mąką papierze do pieczenia i włóż razem z papierem do foremki. Nakłuj widelcem i wstaw do nagrzanego do 200 st.C piekarnika, piecz około 20 minut.

Mazurek orzechowo-żurawinowy - Krok 2

Krok 3

Sok lekko podgrzej. Cukier puder przesiej przez sito i utrzyj z sokiem z żurawiny. Jeśli otrzymany lukier jest zbyt gęsty dodaj odrobinę soku lub wody.

Mazurek orzechowo-żurawinowy - Krok 3

Krok 4

Jeszcze ciepły lukier wylej na upieczone ciasto i szybko rozprowadź.

Mazurek orzechowo-żurawinowy - Krok 4

Krok 5

Całość posyp suszonymi żurawinami i słupkami migdałowymi. Możesz bakalie lekko docisnąć dłonią. Odstaw do zastygnięcia.

Mazurek orzechowo-żurawinowy - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mazurek orzechowo-żurawinowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mazurek orzechowo-żurawinowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mazurek orzechowo-żurawinowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mazurek orzechowo-żurawinowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mazurek orzechowo-żurawinowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mazurek orzechowo-żurawinowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mazurek orzechowo-żurawinowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej