Mazurek orzechowy z granatem

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

24

85 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

184 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

536 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

250 gramów

125 gramów

50 gramów

1 sztuka

3 łyżki

masa orzechowa:

200 gramów

150 gramów

3 łyżki

2 łyżeczki

wierzch:

2 łyżki

0.5 sztuki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie składniki ciasta wymieszaj mikserem i zagnieć w kulkę. Odłóż na 20 minut do lodówki. W tym czasie foremkę do tarty o wymiarach 20 x 27 cm wysmaruj Kasią.

Mazurek orzechowy z granatem - Krok 1

Krok 2

Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek i wylep nim dno i boki foremki. Nakłuj widelcem, posmaruj dżemem i wstaw do nagrzanego do 200 st. C piekarnia na około 20 minut..

Mazurek orzechowy z granatem - Krok 2

Krok 3

Do miski miksera włóż: serek mascarpone, masło orzechowe, miód i sok z cytryny. Wszystko razem dokładnie wymieszaj.

Mazurek orzechowy z granatem - Krok 3

Krok 4

Otrzymaną masę orzechową rozsmaruj na wystudzonym cieście. Dżem podgrzej w rondelku, aby stał się rzadszy.

Mazurek orzechowy z granatem - Krok 4

Krok 5

Powierzchnię mazurka udekoruj dżemem i orzeszkami. Całość posyp pestkami granatu. Odstaw do lodówki.

Mazurek orzechowy z granatem - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mazurek orzechowy z granatem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mazurek orzechowy z granatem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mazurek orzechowy z granatem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mazurek orzechowy z granatem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mazurek orzechowy z granatem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mazurek orzechowy z granatem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mazurek orzechowy z granatem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Mazurek orzechowy z granatemMazurek orzechowy z granatem

Dania, które kojarzą nam się z dzieciństwem lub po prostu przywołują miłe wspomnienia, to tzw. comfort food. Tradycyjne ciasta, takie jak właśnie mazurki zdecydowanie można zaliczyć do tej kategorii! Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby czasem poeksperymentować – może przyrządzisz orzechowy mazurek z dodatkiem granatu? Spróbuj. A nuż zakochasz się w tym połączeniu smaków!

Dla kogo?

Dla tych, którzy lubią przepisy na ciasta szybkie w przygotowaniu, z ciekawych składników i prezentujące się niezwykle efektownie.

Na jaką okazję?

Choć mazurek orzechowy to ciasto typowe dla wiosny i Świąt Wielkanocnych, to przecież możesz upiec je zawsze wtedy, kiedy najdzie Cię taka ochota.

Czy wiesz, że?

Masło orzechowe spróbuj zrobić samodzielnie – potrzebny Ci będzie do tego naprawdę nieduży nakład pracy. Co więcej – możesz użyć dowolnych orzechów.

Dla urozmaicenia

Chcesz coś urozmaicić w swoim mazurku? Postaw na spód drożdżowy. Zagniecione ciasto pozostaw (oczywiście odpowiednio zabezpieczone) na noc w naczyniu z zimną wodą.