Melba

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

7 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

2 litry

2 opakowania

1 szklanka

2 łyżki

3 sztuki

2 opakowania

1 opakowanie

400 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Najpierw mleko zagotować, w międzyczasie miksuje się śmietanę z jajkami. Gdy mleko się zagotuje wlewamy śmietanę z jajkami i dalej gotujemy na bardzo małym ogniu.

Krok 2

Gdy masa zgęstnieje, oddzieli się serwatka, wtedy należy masę przecedzić przez sito lub durszlak z małymi dziurkami, odstawić do ostygnięcia.

Krok 3

Gdy masa będzie już zimna, ucieramy mikserem, dodając małymi porcjami Kasię i cukier.

Krok 4

Tortownicę obłożyć folią spożywczą i pokruszyć na nią herbatniki, wyłożyć połowę masy serowej, a do drugiej dodać kakao i rozprowadzić finezyjnymi falami.

Krok 5

Na wierzch ułożyć przekrojone na pół truskawki, jeśli truskawki są mrożone, nie rozmrażać, galaretka szybciej stężeje, jeśli chodzi o galaretkę, ja rozpuszczam ją w 400 ml wody. 

Krok 6

Całość schładzać w lodówce 2 godz.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Melba - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Melba - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Melba - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Melba - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Melba - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Melba - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Melba - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej