Miodownik

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

3

19 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

23 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

0.75 kilograma

1.5 szklanki

3 sztuki

3 łyżki

1 łyżeczka

2 łyżeczki

krem:

0.5 litra

1

1 opakowanie

1 opakowanie

0.5 szklanki

wierzch:

1 opakowanie

1

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto: Wysypać mąkę na stolnicę.

Krok 2

Wbić całe jaja, posiekaną Kasię, cukier, miód, proszek i sodę.

Krok 3

Zagnieść dość szybko ciasto.

Krok 4

Do miodownika najlepszy jest miód sztuczny. Ciasto nie będzie się wtedy rozpadać podczas przenoszenia na blachę.

Krok 5

Upiec z ciasta dwa jednakowe placki. Piec w ok. 150 stopniach pilnując, bo ciasto miodowe ma tendencje do tego że się spala dość szybko.

Krok 6

Masa: Zagotować mleko z cukrem waniliowym razem z kroplą aromatu.

Krok 7

Na gorące mleko wsypywać kaszę. Ja to robię zawsze na oko, bo kasza musi być bardzo gęsta. Tak gęsta, że aż ciężko mieszać ją łyżka.

Krok 8

Gdy jest już gotowa, odstawić ją do wystygnięcia.

Krok 9

W misce utrzeć Kasię z cukrem. Można cukru dodać więcej wg uznania.

Krok 10

Gdy Kasia osiągnie puszystą konsystencję, a cukru nie będzie czuć, nadal miksując dodajemy po łyżce zimnej kaszy.

Krok 11

Placki przekładamy gotową masą, a wierzch ciasta smarujemy delikatnie masą i robimy wzorki miodu i zalewamy tężejącą galaretką, ozdabiamy pszczółkami z marcepanu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Miodownik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Miodownik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Miodownik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Miodownik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Miodownik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Miodownik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Miodownik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - MiodownikMiodownik

Klasyczny wypiek, w wielu regionach Polski przygotowywany na Boże Narodzenie. Bywa nazywany stefanką albo czeskim ciastem. Jest łatwy do zrobienia, ale nieco pracochłonny. Jednak warto go upiec, ponieważ wygląda bardzo efektownie. Nadaje się do podania podczas ważnych uroczystości. Składa się z warstw miodowego ciasta przekładanego kremem z kaszy manny. Użyj sztucznego miodu, dzięki temu będzie bardziej wytrzymałe. Ugotuj krem, pamiętając, żeby był bardzo gęsty. Przekładanie stanie się łatwiejsze, masa nie będzie wypływała, a gotowy miodownik będzie łatwy do pokrojenia. Żeby przełamać jego słodycz, jeden z blatów posmaruj śliwkowymi powidłami. Na górnej warstwie narysuj wzór w kształcie plastra miodu. Planując podanie go na świąteczny stół, polej ciasto kajmakiem i ozdób dużymi kawałkami włoskich orzechów. Wielką zaletą miodownika jest jego trwałość. Przygotuj go dzień przed podaniem (same blaty możesz upiec jeszcze wcześniej). Wtedy odpowiednio zmięknie, a wszystkie smaki się przenikną. Gotowe ciasto przechowuj w chłodnym miejscu. Upiecz i spróbuj!