Murzynek z konfiturą wiśniową

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

1

13 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

28 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1 łyżeczka

3 łyżki

2 łyżki

300 gramów

300 gramów

0.25 szklanki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do garnuszka przekładamy Kasię, wlewamy mleko i wsypujemy cukier oraz kakao.

Krok 2

Podgrzewamy do momentu zagotowania i odstawiamy do wystudzenia.

Krok 3

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do wystudzonej masy, mieszamy.

Krok 4

Następnie dodajemy żółtka, konfiturę i ubitą na sztywno pianę z białek. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.

Krok 5

Ciasto przekładamy do formy (u mnie tortownica o śr. 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.

Krok 6

Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C i pieczemy ok. godziny do tzw. suchego patyczka.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

Zobacz również