
Składniki
3 sztuki
1 sztuka
100 gramów
2 opakowania
130 gramów
60 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umyj cukinię i przekrój wzdłuż na pół. Za pomocą łyżeczki wyjmij miąższ i lekko go posiekaj Cukinię ułóż w naczyniu do zapiekania.
Krok 2
Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w drobną kostkę. Pomidorki przekrój na pół. Odcedź ciecierzycę. Wymieszaj warzywa i ciecierzycę w misce. Dodaj również posiekany miąższ.
Krok 3
Nadziewaj cukinię przygotowanymi warzywami.
Krok 4
Fix Knorr wymieszaj z 500mo wody i zagotuj. Polej sosem cukinię, posyp serem i całość zapiekaj w wcześniej rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30 minut.

Dobra rada:
Podawaj z ryżem. Dodaj również świeża zioła jak listki bazylii.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Nadziewana cukinia
Cukinię przyrządzać można na wiele różnych sposobów, ale nie da się ukryć, że warzywo faszerowane jest jednym z jej najbardziej apetycznych i kuszących wcieleń. Znaleźć można wiele przepisów na nadzienie do cukinii w wersji mięsnej, lecz warto pamiętać, że wegetariańskie receptury też mają wiele do zaoferowania. Dziś nafaszerujesz cukinię wege, ciecierzycą i papryką.
Dla kogo?
Dla niejednego smakosza cukinia nadziewana jest prawdziwą warzywną królową. Zaliczasz się do jej zwolenników? Zatem nie trać czasu i przygotuj efektowny specjał, który cieszy i oczy, i podniebienie.
Na jaką okazję?
Chcesz zrobić niespodziankę swojej drugiej połowie? A może udowodnić rodzicom, że świetnie radzisz sobie z samodzielnym gotowaniem? Tak naprawdę każdy powód jest dobry, by przyrządzić nadziewaną cukinię.
Czy wiesz, że?
Do pieczenia nadziewanych cukinii wybieraj młode i nieprzerośnięte warzywa. Mają delikatną skórkę oraz niewielką ilość nasion. Smakują zdecydowanie najlepiej.
Dla urozmaicenia:
Czerwona soczewica również sprawdzi się jako element wegetariańskiego nadzienia do cukinii.