Napoleonka

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

1

15 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

35 osób wydrukowało

Pobierz pdf

37 osób zapisało

Udostępnij
Napoleonka

Składniki

ciasto:

3 szklanki

1 łyżka

1 sztuka

0.75 szklanki

krem:

2 sztuki

0.5 litra

2 łyżki

0.5 szklanki

2 łyżki

2 opakowania

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę posiekać z Kasią i smalcem. Dodać śmietanę i żółtko. Lekko zlepić rękami.

Krok 2

Podzielić ciasto na 4 części, każdą cienko rozwałkować i osobno upiec (ok. 15 min. na każdy placek).

Krok 3

Jajka utrzeć z cukrem, dodać pozostałe sypkie składniki kremu i rozmieszać z połową szklanki zimnego mleka.

Krok 4

Resztę mleka zagotować, wlać roztarte składniki i gotować budyń.

Krok 5

Jeszcze gorący połączyć z Kasią i utrzeć wałkiem.

Krok 6

Ostudzone placki przełożyć gorącą masą.

Krok 7

Podane składniki wystarczą na upieczenie ciasta w blaszce o wymiarach 20x20 cm. Na blachę 35x25 cm należy zrobić wszystko z 1,5 porcji. Smacznego:)

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej