Napoleonka

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

15 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

35 osób wydrukowało

Pobierz pdf

37 osób zapisało

Udostępnij
Napoleonka

Składniki

ciasto:

3 szklanki

1 sztuka

0.75 szklanki

1 sztuka

1 łyżka

krem:

0.5 litra

0.5 sztuki

2 łyżki

2 łyżki

2 sztuki

0.5 szklanki

2 opakowania

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę posiekać z Kasią i smalcem. Dodać śmietanę i żółtko. Lekko zlepić rękami.

Krok 2

Podzielić ciasto na 4 części, każdą cienko rozwałkować i osobno upiec (ok. 15 min. na każdy placek).

Krok 3

Jajka utrzeć z cukrem, dodać pozostałe sypkie składniki kremu i rozmieszać z połową szklanki zimnego mleka.

Krok 4

Resztę mleka zagotować, wlać roztarte składniki i gotować budyń.

Krok 5

Jeszcze gorący połączyć z Kasią i utrzeć wałkiem.

Krok 6

Ostudzone placki przełożyć gorącą masą.

Krok 7

Podane składniki wystarczą na upieczenie ciasta w blaszce o wymiarach 20x20 cm. Na blachę 35x25 cm należy zrobić wszystko z 1,5 porcji. Smacznego:)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Napoleonka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Napoleonka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Napoleonka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Napoleonka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Napoleonka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Napoleonka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Napoleonka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Cudak
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej