Oponki serowe

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

45 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

20 osób wydrukowało

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

3 sztuki

0.5 kilograma

1 łyżeczka

0.5 kilograma

1 opakowanie

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ser przemielić w maszynce. Kasię rozpuścić i wystudzić.

Krok 2

Do miski wsypać mąkę, sodę, cukier, cukier waniliowy, ser, jajka i rozpuszczoną Kasię. Wszystko razem zagnieść na jednolitą masę.

Krok 3

Ciasto rozwałkować na stolnicy na grubość 0,5 cm.

Krok 4

Wycinać krążki, a w nich mniejsze dziurki, tworząc tzw. oponki. Ja użyłam małych wykrawaczek

Krok 5

Piec na rozgrzanym oleju z każdej ze stron, aż do zrumienienia.

Krok 6

Po odsączeniu i wystudzeniu obficie obsypujemy cukrem pudrem.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej