ORZECHOWY RARYTAS

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

23 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

18 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

2 łyżeczki

0.5 litra

5 łyżek

25 dekagramów

3 łyżki

200 gramów

200 gramów

100 gramów

1 opakowanie

10 łyżek

4 sztuki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Biszkopt: białka ubić na sztywno z 15 dag cukru i cukrem waniliowym. Połączyć z żółtkami, wymieszać z dwoma rodzajami mąki, kakao i proszkiem do pieczenia. Ciastem napełnić tortownicę i piec 30 min.w temp.175 st.

Krok 2

Na mleku ugotuj budyń. przykryj folią i pozostaw do ostygnięcia. Odłóż 26 polówek orzechów, resztę zmiksuj. Kasię utrzyj z pozostałym cukrem. Ucierając dokładaj po łyżce ostudzonego budyniu, a potem dosyp wszystkie mielone orzechy.

Krok 3

Biszkopt przekrój na 3 części, przełóż je przygotowanym kremem orzechowym. Obie polewy posiekaj, wymieszaj i posmaruj nimi tort. Udekoruj odłozonymi orzechami.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

Zobacz również