Owocowa Pychotka

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

1

282 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

4 sztuki

1 szklanka

1 szklanka

1 szklanka

2 łyżeczki

masa makowa:

1.5 szklanki

3 sztuki

2 łyżki

0.75 szklanki

1

1 opakowanie

masa serowa:

0.5 kilograma

0.5 szklanki

4 sztuki

30 dekagramów

1 opakowanie

1 opakowanie

1 łyżeczka

1 kilogram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto: Kasię ucieramy ze szklanką cukru i żółtkami na puch.

Krok 2

Nadal ucierając, powoli wsypujemy obydwie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.

Krok 3

Następnie delikatnie mieszamy z pianą ubitą z białek.

Krok 4

Ciasto dzielimy na 2 części.

Krok 5

Połowę wykładamy na blachę wyłożoną pergaminem i podpiekamy przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Krok 6

Masa makowa: Mak zalewamy wrzątkiem.

Krok 7

Po 20 minutach zagotowujemy i odstawiamy do wystygnięcia.

Krok 8

Następnie odlewamy i mielimy 2 razy w maszynce.

Krok 9

Zmielony mak łączymy z jajkami, mąką, zapachem i bakaliami.

Krok 10

Kasię zagotowujemy i nie zdejmując z ognia stopniowo dodajemy mak.

Krok 11

Dokładnie mieszamy.

Krok 12

Masa serowa: Żółtka, Kasię i cukier ucieramy na puszystą masę.

Krok 13

Cały czas ucierając, dodajemy serek czekoladowy, budyń wiśniowy oraz proszek do pieczenia.

Krok 14

Dodajemy osączone wiśnie oraz połamaną na spore kawałki, zmrożoną czekoladę.

Krok 15

Następnie łączymy z pianą z białek i delikatnie mieszamy.

Krok 16

Na podpieczone wcześniej ciasto wykładamy masę makową, starte jabłka, masę serową i rozprowadzamy na niej delikatnie pozostałe ciasto.

Krok 17

Pieczemy około 1 godziny i 15 minut w 180 stopniach.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Owocowa Pychotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Owocowa Pychotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Owocowa Pychotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Owocowa Pychotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Owocowa Pychotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Owocowa Pychotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Owocowa Pychotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej