Pączki

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

2

12 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

32 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

30 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

250 mililitrów

500 gramów

50 gramów

6 sztuk

1 opakowanie

200 gramów

1 łyżka

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i mąki w połowie szklanki letniego mleka.

Krok 2

Odstawić do wyrośnięcia.

Krok 3

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać pozostałe składniki, rozczyn drożdżowy oraz roztopioną margarynę.

Krok 4

Pozostawić ciasto do wyrośnięcia.

Krok 5

Ciasto rozwałkować na grubość 2 cm, wycinać szklanką krążki.

Krok 6

Na każdy nakładać marmoladę i formować kuleczki (pączki).

Krok 7

W rondlu z rozgrzanym olejem smażyć pączki do zarumienienia.

Krok 8

Osuszać na papierowym ręczniku.

Krok 9

Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej