Pączki

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

1

0 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 łyżka

1 sztuka

1 szczypta

150 mililitrów

80 dekagramów

1

10 dekagramów

6 sztuk

1 puszka

50 mililitrów

1

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z drożdży, cukru, mąki i mleka-zrobić rozczyn.

Krok 2

Gdy wyrośnie dodać resztę składników i wyrabiamy ciasto.

Krok 3

Na końcu dodać roztopione masło, dalej wyrabiamy.

Krok 4

Odstawić ciasto do wyrośnięcia.

Krok 5

Nabieramy łyżką porcję ciasta i (natłuszczonymi) palcami robimy krążki, wkładamy marmoladę i zlepiamy.

Krok 6

Zlepioną stroną układamy na stolnicy-do wyrośnięcia. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej