Pączki

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

52 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

51 osób wydrukowało

Pobierz pdf

29 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 łyżeczki

1 puszka

1 opakowanie

70 gramów

3 sztuki

600 gramów

2 łyżki

100 gramów

250 mililitrów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z drożdży i letniego mleka zrobić rozczyn, czyli wsypać mąkę do miski, zrobic dołek, wkruszyć drożdże i zalać połową letniego mleka, wsypać 2 łyżeczki cukru.

Krok 2

Pozostawić do popracowania.

Krok 3

Jak drożdże ruszą dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz.

Krok 4

Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i miękkie ( ciasto będzie się lekko kleić)

Krok 5

Dobrze jest wyrabiać mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego.

Krok 6

Wyrobione ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Krok 7

Potem ciasto wyjąć na oprószony mąką blat.

Krok 8

Rozwałkować na grubość około 1 - 1,3 cm i szklanką lub foremką wykrawać pączki. Można też robić kulki.

Krok 9

Odkładać je na blaszkę oprószoną mąką do podwojenia objętości.

Krok 10

Po wyrośnieciu smażyć pączki w rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony. Najlepiej nadziewać marmoladą po upieczeniu.Lekko wystudzic na papierowym ręczniku i lukrować lub posypywać cukrem pudrem.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej