Pączki jak pączki

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

50 dekagramów

5 dekagramów

1 szklanka

8 dekagramów

2 sztuki

2 sztuki

1 szczypta

75 dekagramów

1 opakowanie

1

1

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Drożdże rozmieszać z 2 łyżkami mleka, łyżką cukru i łyżkami mąki. Odstawić do wyrośnięcia.

Krok 2

Jajka i żółtka z cukrem ubić w misce ustawionej na garnku z wrzącą wodą.

Krok 3

Dodać do przesianej mąki wyrośnięty rozczyn i ubite jajka. Wymieszać ciasto i w miarę mieszania dolewać ciepłe mleko.

Krok 4

Wyrobić, pod koniec wyrabiania dołożyć stopioną Kasię i spirytus. Odstawić do wyrośnięcia.

Krok 5

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę. Podzielić na 40 jednakowej wielkości kawałków, uformować okrągłe pączki.

Krok 6

Można je nadziać dżemem lub marmoladą.

Krok 7

Po powtórnym wyrośnięciu kłaść pączki do rozgrzanego tłuszczu. Smażyć przykryte, po zrumienieniu spodu naczynie odkryć. Pączki odwrócić i jeszcze chwilę smażyć.

Krok 8

Osączone z tłuszczu posypywać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pączki jak pączki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pączki jak pączki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pączki jak pączki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pączki jak pączki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pączki jak pączki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pączki jak pączki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pączki jak pączki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej