Pani Walewska

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

2

36 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

122 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

48 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

2 łyżeczki

3 szklanki

4 łyżki

6 sztuk

dodatki:

100 gramów

1 opakowanie

masa bezowa:

6 sztuk

2 łyżki

masa budyniowa:

2 szklanki

2 łyżki

1 opakowanie

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie składniki na ciasto wyrobić. Zagnieść w kulę i podzielić na pół. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać.

Krok 2

Formę wyłożyć papierem do pieczenia.

Krok 3

Jedną część ciasta wyłożyć na spód, rozwałkować i wyrównać. Na nim posmarować połowę dżemu z czarnej porzeczki. Następnie wyłożyć połowę masy bezowej. Na masę bezową posypać migdały.

Krok 4

Dokładnie tak samo przygotować drugi placek. Można oba piec równocześnie lub każdy z osobna.

Krok 5

Placki po upieczeniu zostawić do wystygnięcia.

Krok 6

Masa budyniowa: 1 i 1/2 szklankę mleka zagotować z cukrami.

Krok 7

W pozostałej części wymieszać mąke pszenną i ziemniaczaną, (jak na budyń), dodać do gotującego się mleka, zagotować. Ostudzić . Utrzeć .

Krok 8

Dodawać stopniowo masę budyniową i utrzeć na gładką masę. Gotowe placki przełożyć masą budyniową. Wierzch można polać roztopioną czekoladą. Smacznego.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej