Placki ziemniaczane z jabłkami

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

1

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1

5 dekagramów

1

3 sztuki

4 łyżki

1 łyżka

50 dekagramów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obrać i umyć. Gotować ok. 20-30 min. w osolonej wodzie. Odcedzić.

Krok 2

Przepuścić przez maszynkę lub przecinać przez praskę. Wymieszać z ciepłym mlekiem. Ostudzić.

Krok 3

Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tartce o małych oczkach. Rodzynki przelać wrzątkiem, osączyć.

Krok 4

Wymieszać z puree, jabłkami, jajkami i mąką.

Krok 5

Porcje ciasta kłaść łyżką na rozgrzany olej. Smażyć na rumiano około 2-3 min. z każdej strony.

Krok 6

Przed podaniem obficie posypać cukrem pudrem.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej