Serniki na zimno i pieczone - nasze propozycje | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Serniki

73 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

przepisy.pl - SernikiSerniki

Puszysty, delikatny sernik należy do najbardziej popularnych i lubianych ciast. Przygotowuje się go zazwyczaj z twarogu lub serka homogenizowanego, ale coraz częściej wykorzystuje się również inne sery, takie jak mascarpone czy ricotta. Najprostszy sernik z sera twarogowego, cukru i wanilii, dobrze upieczony i gęsty to smaczna propozycja na dodatek do popołudniowej kawy, ale też deser na rodzinną uroczystość. Serniki można piec na różnego rodzaju spodach – biszkoptowych, kruchych, półkruchych albo zrobionych z herbatników czy zbożowych ciastek. Wystarczy wyłożyć nimi dno tortownicy lub pokruszyć je i wymieszać z margaryną, miodem oraz kremem orzechowym. Serniki świetnie smakują również bez spodów – pasują do nich sezonowe owoce. Wśród nich najlepiej sprawdzają się truskawki, jagody, maliny, brzoskwinie, banany, ale też czerwone porzeczki lub kiwi i winogrona. Ze słodkim serem dobrze komponują się także owoce z puszki w słodkich syropach – morele, mango, ananasy. Kandyzowane są też polecane, wystarczy dołączyć je do serowej masy razem z innymi bakaliami (rodzynkami, morelami, figami, daktylami). Ciasta z serową masą często łączy się z kolorową galaretką i z rozmaitymi kremami. W ten sposób nadaje się im nie tylko bardziej owocowego smaku, ale też sprawia, że atrakcyjnie wyglądają. Najczęstszym połączeniem jest posypanie sernika owocami i polanie go galaretką. Równie smaczne i efektowne jest  wkrojenie jej do sera – w ten sposób powstaje wyjątkowo barwny deser. Podobnie jest z owocami. Mogą być dodane do masy serowej, stanowić jedną z warstw ciasta albo zmiksowane lub przesmażone z cukrem zamienić się w gładką polewę. Serniki często podaje się z gorącymi sosami. Przygotowuje się je na bazie wanilii, czekolady, kajmaku lub owoców. Serniki można przyrządzać także w postaci mini-deserów. Nie tylko ładnie wówczas wyglądają, ale dodatkowo nie musisz martwić się dzieleniem ciasta na porcje (możesz podawać je np. w słoikach lub szklankach). Ozdobione miętą, czekoladą i owocami będą oryginalne i apetyczne. Mamy dla Ciebie wiele przepisów na wyśmienite serniki. Wypróbuj je i znajdź swój ulubiony!