Porzeczkowy łasuch

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

6 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

31 osób wydrukowało

Pobierz pdf

22 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

4 sztuki

0.5 szklanki

8 dekagramów

2 łyżeczki

krem:

0.5 kilograma

30 dekagramów

250 mililitrów

15 dekagramów

3 łyżeczki

1 opakowanie

1 opakowanie

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ubić białka ze szczyptą soli.

Krok 2

Żółtka utrzeć z cukrem na białą, puszysta masę.

Krok 3

Dolać sok cytrynowy.

Krok 4

Dodać przesianą mąkę, wymieszać.

Krok 5

Dodać pianę z białek i delikatnie połączyć całość.

Krok 6

Wylać na płaską blaszkę wyłożoną natłuszczonym papierem.

Krok 7

Piec w temperaturze 180 stopni, aż biszkopt będzie złocisty.

Krok 8

Wyjąć, oderwać papier.

Krok 9

Wystudzić.

Krok 10

Przekroić na dwa równe pasy.

Krok 11

Zmielić ser biały.

Krok 12

Porzeczki oczyścić.

Krok 13

Namoczyć żelatynę w odrobinie wody, rozpuścić podgrzewając.

Krok 14

Ser utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.

Krok 15

Wlać żelatynę, szybko mieszając.

Krok 16

Wsypać porzeczki, wymieszać.

Krok 17

Ubić 250 ml śmietanki i domieszać do masy serowej.

Krok 18

Odstawić, aż zacznie żelować.

Krok 19

Przełożyć dwa blaty biszkoptu.

Krok 20

Wstawić do lodówki.

Krok 21

Ubić 200 ml śmietanki.

Krok 22

Posmarować nią wierzch ciasta

Krok 23

Przed podaniem kroić na kwadraty dowolnej wielkości.

Krok 24

Dekorować czekoladą i porzeczkami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Porzeczkowy łasuch - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Porzeczkowy łasuch - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Porzeczkowy łasuch - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Porzeczkowy łasuch - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Porzeczkowy łasuch - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Porzeczkowy łasuch - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Porzeczkowy łasuch - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej