Przepisy na Karnawał
278 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej
Karnawał
Tańce i swawole! Domówki, imprezy tematyczne, wielobarwne stroje. Czas na karnawał! Żegnamy się z nudą i monotonią. Ma być kolorowo oraz z humorem. Na stół mają wjechać ciekawe i różnorodne potrawy! Urządź niezapomnianą zabawę w swojej kuchni. Znajdziesz tu ogrom inspiracji na karnawałowe dania ciepłe, przekąski oraz słodkości. Niebo w gębie!
Dla kogo?
Oto pora znakomitych przyjęć, spotkań w gronie przyjaciół oraz wymyślnych kostiumów. W karnawale możesz w mig stać się kimkolwiek tylko zechcesz. Czemu by nie zostać najznakomitszym szefem kuchni? Wszystko przed Tobą! Mieszaj, łącz, eksperymentuj! Nie zapomnij o wyśmienitych przekąskach w wersji na słodko i wytrawnie, na ciepło i zimno. Ty tu jesteś szefem!
Na jaką okazję?
Karnawał to okazja nie byle jaka. Wręcz domaga się odpowiedniej oprawy, także tej kulinarnej. Z naszymi przepisami Twoje dania zostaną gwiazdami wieczoru! Do wyboru, do koloru. Serwuj potrawy na ciepło oraz chłodne przekąski. Nie zapomnij też o słodkościach – karnawał pozwala na drobne grzeszki.
Czy wiesz, że?
Określenie „karnawał” wywodzi się z języka włoskiego i można je tłumaczyć jako carnevale, z łaciny: carnem levāre ("mięso usuwać"), bądź caro, vale ("żegnaj mięso"). Wszystkie te sformułowania odnoszą się do okresu postu, który poprzedzany jest karnawałowymi przyjęciami.
Dla urozmaicenia:
Dania karnawałowe mają nie tylko smakować, ale i wyglądać okazale! Na stole z przekąskami doskonale prezentować się będą rozmaite przekładańce – od sałatek i zapiekanek po warzywne i słodkie tarty oraz ciasta. Warstwa po warstwie – i oto chodzi! Będzie pysznie, kolorowo, karnawałowo!