Pyszne pączusie

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 szklanka

1 szklanka

2 szklanki

100 gramów

1 szczypta

2 łyżki

0.5 kilograma

1 puszka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka ubić na parze z cukrem.

Krok 2

Mąkę przesiać, dodać ubite (wystudzone) jajka, mleko, sól, roztopioną Kasię.

Krok 3

Wyrobić ciasto, aż będzie odstawać od ręki.

Krok 4

Na końcu dodać drożdże rozpuszczone w odrobinie podgrzanego mleka, jeszcze wyrobić i na samym końcu wlać spirytus.

Krok 5

Wymieszać i zostawić do wyrośnięcia.

Krok 6

Następnie wykładać partiami na stolnicę, rozwałkować na grubość palca i wycinać małą literatką krążki, na środek nałożyć marmoladę z dzikiej róży, skleić pączki.

Krok 7

Układać na deseczce posypanej mąką, zostawić, aby wyrosły, potem upiec.

Krok 8

Formować małe pączusie tak, aby weszły do papilotek na muffinki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pyszne pączusie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pyszne pączusie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pyszne pączusie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pyszne pączusie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pyszne pączusie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pyszne pączusie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pyszne pączusie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej