Pyszotka

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

11 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

42 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

23 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

40 dekagramów

20 dekagramów

4 sztuki

4 łyżeczki

4 sztuki

20 dekagramów

1 łyżka

1 puszka

null gramów

null gramów

masa:

1 opakowanie

1.5 szklanki

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ubić sztywną pianę z białek i cukru, dosypać mąkę i wymieszać.

Krok 2

Powidła lub dżem (najlepiej wiśniowy, porzeczkowy), orzechy, rodzynki.

Krok 3

Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować na wielkość blachy, posmarować każdą część dżemem, wyłożyć na dżem pianę z białek, posypać wierzch posiekanymi orzechami i rodzynkami.

Krok 4

Upiec na złoty kolor.

Krok 5

Jeśli piecze się oddzielnie dwa placki, to białka najlepiej podzielić na pół i ubijać oddzielnie, tuż przed pieczeniem.

Krok 6

Masa: 1 Kasia, 1,5 szklanki mleka, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej.

Krok 7

Ugotować budyń i po wystudzeniu utrzeć na puch z Kasią.

Krok 8

Przełożyć placki kremem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pyszotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pyszotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pyszotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pyszotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pyszotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pyszotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pyszotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej