Rafaello na krakersach

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

6

83 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

117 osób wydrukowało

Pobierz pdf

115 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 opakowania

3 szklanki

3 sztuki

3 łyżki

3 łyżki

1 opakowanie

1.5 szklanki

1 szklanka

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żółtka ucieramy z ½ szklanki cukru i cukrem waniliowym. Mąkę pszenną i ziemniaczaną rozpuszczamy w szklance mleka i dodajemy do wcześniej utartych żółtek.

Krok 2

Pozostałe 2 szklanki mleka razem ze szklanka cukru doprowadzamy do wrzenia. Na gotujące się mleko wlewamy masę jajeczną i gotujemy budyń, cały czas mieszając, nie dopuszczając do powstania grudek.

Krok 3

Odstawiamy budyń i czekamy, aż będzie całkowicie zimny. Po tym czasie dodajemy po kawałku Kasię, cały czas miksując na najwyższych obrotach. Pod koniec dodajemy wiórki kokosowe.

Krok 4

Blaszkę o wymiarach 28 x 22 cm wykładamy krakersami, następnie wylewamy 1/3 masy budyniowej.

Krok 5

Ponownie wykładamy krakersami i wylewamy budyń, krakersy i budyń. Powinny powstać 3 warstwy.

Krok 6

Na wierzch wysypujemy równomiernie wiórki kokosowe oraz białą czekoladę. Ja również wysypałam płatkami migdałowymi, ale nie jest to konieczne. Ciasto wkładamy do lodówki na min. kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Smacznego.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rafaello na krakersach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rafaello na krakersach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rafaello na krakersach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rafaello na krakersach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rafaello na krakersach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rafaello na krakersach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rafaello na krakersach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej