Rogaliki krucho-drożdżowe

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

5

20 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

189 osób wydrukowało

Pobierz pdf

135 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

1 sztuka

3 łyżki

1 sztuka

70 dekagramów

3 łyżki

5 dekagramów

0.5 szklanki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zrobić zaczyn (drożdże, cukier, mleko ciepłe i 30 dkg mąki), zostawić na chwilę, aż zacznie rosnąć.

Krok 2

Jajko, żółtko i śmietanę roztrzepać, to wlać do ciasta, odsypać resztę mąki, czyli 40 dkg i wlać roztopioną Kasię, wszystko to zarobić.

Krok 3

Ciasto włożyć do szczelnego woreczka, zawiązać i włożyć na 1 h do zimnej wody.

Krok 4

Ciasto podzielić na 4 części, rozwałkować na koło i każdą część podzielić na 8 rogalików.

Krok 5

Gęsty dżem lub kto co woli (ja np. daje nutellę, bo dzieci lubią) położyć na szerszą stronę i zwijać, posmarować pozostałym białkiem i piec na złoty kolor, potem posypać cukrem pudrem. SMACZNEGO :)

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Rogaliki krucho-drożdżoweRogaliki krucho-drożdżowe

Przepis na rogaliki to świetny sposób, aby przygotować słodkie drugie śniadanie do szkoły czy pracy. Od czego zacząć? Najpierw zrób zaczyn – drożdże wymieszaj z cukrem, mlekiem oraz mąką i odstaw na bok, aby wyrósł. Zwróć przy tym uwagę, żeby mleko było ciepłe, ale nie gorące. Następnie wlej do zaczynu rozbite jajka i śmietanę oraz roztopioną kostkę do pieczenia. Wyrabiaj ciasto do momentu uzyskania właściwej konsystencji. Kiedy będzie już lepkie, a jednocześnie bez problemu zacznie odchodzić od rąk – przełóż je do szczelnego woreczka, dokładnie zawiąż i włóż na godzinę do zimnej wody. Dzięki temu ciasto będzie miało odpowiednią konsystencję, a otrzymane z niego rogaliki staną się kruche i smaczne. Po tym czasie ciasto wyjmij i podziel na osiem części, na każdej z nich rozsmarowując swoje ulubione nadzienie. Sprawdzi się dżem, konfitura czy krem z czekolady – kawałki ciasta zwiń na kształt rogalików i upiecz. Podawaj jeszcze ciepłe, posypane cukrem pudrem. Życzymy samych udanych wypieków!